środa, 18 maja 2011

wiosennie: młoda kapusta

Uwielbiam moment gdy w warzywniakach pojawiają się długo niewidziane warzywa i owoce. Jednym z pierwszych jakie dziś wypatrzyłam była młoda kapusta. Jestem zdania, że młode warzywa są tak smaczne same w sobie, że nie trzeba ich tuningować, stąd bardzo prosty przepis na duszoną młodą kapustę.
W dużym rondlu lub garnku doprowadzam do wrzenia 1,5 szklanki wody z 1 kostką rosołową. Główkę kapusty przekrawam na ćwiartki, usuwam głąb i kroję na cienkie paski. Dwie marchewki ścieram na grubych oczkach tarki. Warzywa dodaję do rondla i duszę na wolnym ogniu do momentu gdy kapusta będzie miękka (ok.15-20min). Całość doprawiam solą, sporą szczyptą pieprzu i łyżeczką masła i garścią koperku.
Idealna wiosną:)
Bon appétit!


2 komentarze:

  1. wyglada najsmaczniej na swiecie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię tak samo,ale dodaję jeszcze oprócz młodej marchewki pęczek młodych warzyw i pomidorka bez skórki.Pyszna!

    OdpowiedzUsuń