czwartek, 5 maja 2011

tagliatelle z pesto i wędzonym kurczakiem

Pierwszy raz zrobiłyśmy taki makaron z siostrą będąc w Chorwacji., więc kojarzy mi się bardzo ciepło. Szybkie i smaczne, a do tego stopień trudności przyrządzenia wynosi równe 0!
Pół opakowania makaronu tagliatelle ugotować al dente. Dla dietetyczek polecam makaron z z mąki durum (cokolwiek to znaczy, lepszy w czasie diety:)).
Makaron odsączyć, odlewając 1/3 szklanki wody z gotowania. Tagliatelle wrzucić do garnka razem z 2/3 słoiczka zielonego pesto, pokrojoną w kostkę wędzoną piersią kurczaka (lub dwa udka) i 10-cioma przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
A teraz czas na mały trik. Czasami danie po chwili robi się zbyt gęste. Dolewam wtedy odrobinę wody z gotowania makaronu i mieszam.
Bon appétit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz