środa, 11 maja 2011

sos winegret

Sos winegret: do małego słoiczka wlewam 3 części oliwy z oliwek, 1 część octu winnego lub jabłkowego, dużą szczyptę soli (pamiętajcie, że sól zostanie częściowo wchłonięta przez warzywa, więc sam sos musi być lekko przesolony), pieprzu i ziół prowansalskich. Słoiczek należy zakręcić i energicznie potrząsać do momentu gdy sos stanie się mętny, trochę przypominający musztardę.
Czasami zamiast octu winnego dodaję sok z połowy limonki lub cytryny, a zamiast ziół miód, pastę z ostrej papryki lub łyżeczkę musztardy.
Bon appétit!

1 komentarz:

  1. Zrobiłam, super jest :) Tylko znowu lekko zmodyfikowałam, bo nie miałam ziół prowansalskich, więc dodałam zioła do sałatek, no i koniecznie ząbek czosnku ;) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń