poniedziałek, 30 maja 2011

caprese - pomidory z mozzarellą

Klasyka w najsmaczniejszym wydaniu.
Pomidory, mozzarella i bazylia to dla mnie układ idealny. Niesamowicie trafne uzupełnienie smaków, ale wydaje mi się, że tej kompozycji nie trzeba reklamować. Wystarczy choć raz spróbować.
Do sałatki potrzebny jest średniej wielkości pomidor, kulka sera mozzarella, kilka listków świeżej bazylii, oliwa z oliwek, sól, pieprz.
Podstawą jest sos. Czasami caprese podaje się z całymi listkami świeżej bazylii. Ja proponuję wersję z sosem bazyliowym...według mnie smaczniejszym. Do moździerza wrzucam 5-6 listków bazylii, dużą szczyptę soli i pieprzu oraz 4 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko ucieram, aż powstanie zielony sos. Jeśli nie macie moździerza użyjcie miseczki i kuli do kręcenia ciasta lub zwykłej łyżki.


Na talerzu układam na przemian plastry pomidora i mozzarelli, które polewam sosem z bazylii. Całość można dodatkowo posolić.

Bon appétit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz