piątek, 24 czerwca 2011

placki z jagodami

Znacie to uczucie, gdy jakaś potrawa "chodzi za Wami"?  Macie na nią ochotę, ale brak jest okazji do przyrządzenia lub zjedzenia jej. Ja od paru dni miałam ochotę na placki. Wykorzystując fakt pojawienia się jagód, zrobiłam placki z jagodami. 


 

Do przygotowania placków potrzebne są 2 jajka, 2 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 1 i 1/2 szklanki mleka  (lub 2 szklanki maślanki/kefiru), czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki roztopionego masła, szczypta soli, opcjonalnie opakowanie cukru waniliowego i szklanka świeżych jagód. W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki oprócz jagód. Owoce należy dodać na końcu i całość lekko wymieszać łyżką. Nakładać małe porcje na nienatłuszczoną patelnię teflonową i piec z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Do placków przygotowałam lekko posłodzony jogurt naturalny.


Bon appétit! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz