czwartek, 9 czerwca 2011

makaron z szynką i zielonym groszkiem

Z moim gotowaniem w dni powszednie (wyłączając specjalne okazje, kiedy lubię się pomęczyć) jest tak: jeśli danie wymaga użycia więcej niż 6-7 składników i jego przygotowanie trwa dłużej niż 40min. to ja dziękuję!
Makaron z szynką i zielonym groszkiem przygotowuje się tak długo, jak długo gotuje się makaron, świetnie smakuje, a kolor groszku nastraja optymistycznie. Naprawdę polecam.


Pół opakowania (ok.200g) makaronu (ja użyłam tagliatelle z mąki durum i żytniej) gotuję al dente w osolonej wodzie. Do miseczki wrzucam ok.200g (duży kubek) mrożonego groszku, zalewam go wrzątkiem i odstawiam na 5 min. Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oliwy z oliwek, do której dorzucam duży ząbek czosnku pokrojony w plasterki i ok.100g (6-7 plasterków)  pokrojonej w paski szynki dojrzewającej. Składniki lekko podsmażam. Po chwili na patelnię dosypuję odsączony z wody groszek, 5-6 rozdrobnionych listków świeżej mięty, szczyptę soli i pieprzu. Całość jeszcze chwilę podgrzewam. Na zakończenie do groszku i szynki wrzucam ugotowany makaron, mieszam delikatnie i odstawiam pod przykryciem na 3-5 min., aby makaron wchłonął smak.


 

Bon appétit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz