wtorek, 7 czerwca 2011

fasolka szparagowa z czosnkiem i pietruszką

Fasolka szparagowa, młode ziemniaki i sadzone jajko to dla mnie wiosenno-letnie kulinarne MUST HAVE ;) To coś czego nie mogło zabraknąć również  na moim blogu. 





Ten sposób przyrządzenia fasolki szparagowej pokazała mi moja siostra i uważam, że jest świetną alternatywą dla klasycznej fasolki z bułką tartą. Fasolkę (ok.250g) należy oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Ważne jest aby nie była za miękka, tylko lekko opierała się pod ciężarem naszych zębów. Po odlaniu wody, do garnka z fasolką dorzucam łyżeczkę masła, wyciśnięty, mały ząbek czosnku i garść świeżej pietruszki. Wszystkie składniki podgrzewam ok. 1min, zdejmuję garnek z ognia i odstawiam na następne 5min. pod przykryciem. To ważne, aby fasolka przeszła smakiem pozostałych składników.
Wiosna na talerzu gotowa!



Bon appétit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz