To taka szybka wersja omletu... bez ubijania białek, dodawania zbędnych składników. Propozycja na pożywne śniadanie lub w zestawieniu z sałatą na lekki obiad.
Na patelnie wbiłam 2 jajka. Nie dodałam tłuszczu z uwagi na użycie patelni teflonowej. W razie potrzeby można dodać odrobinę masła. Nożem przebiłam żółtka i poruszając patelnią równomiernie rozlałam jajka (tak jak rozprowadza się po patelni ciasto na naleśniki). Na wierzchu rozrzuciłam pokrojone w paski 2 suszone pomidory z zalewy, kilka kawałków rozdrobnionego łososia wędzonego i świeży szczypiorek. Przyprawiłam odrobiną soli (uwaga łosoś i pomidory są słone) i pieprzem.
Tak przygotowaną masę smażę na małym ogniu pod przykryciem do momentu gdy jajka zetną się (ok. 3-4min.). Zsuwając omlet z patelni na talerz, składam go na pół.
Bon appétit!
Trochę mi się rozwalił i wyszła jajecznica z łososiem i pomidorami :P ale i tak wyszło smaczne ;)
OdpowiedzUsuń