Śledzie w oleju z ogórkami kiszonymi i czerwona cebula
- 5 płatów matiasów
- 7-8 ogórków kiszonych
- 1 czerwona cebula
- sok z połowy cytryny
- 100ml oleju o neutralnym smaku (słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron)
Cebulę pokroić w piórka i zalać sokiem z połowy cytryny. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby zmiękła.. Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Matiasy (jeśli używacie śledzi a'la matiasów, proponuje je wcześniej namoczyć w zalewie octowej - przepis tu) pokroić na 2-3 cm kawałki. Cebulę odsączyć z soku z cytryny i wymieszać z ogórkami, matiasami i olejem. Śledzie smakują najlepiej po kilku godzinach, gdy smaki przejdą sobą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz