czwartek, 15 grudnia 2016

Sernik bez mąki (bezglutenowy sernik):

Składniki:
- 1kg twarogu
- 300 g bananów (3szt)
- 165ml (mała puszka) mleka kokosowego
- 5 daktyli
- 8 jajek
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 30g oleju kokosowego
- łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy lub zwykły, jeśli nie przeszkadza Wam gluten)

Oddzielić białka od żółtek i z białek ubić pianę. Pozostałe składniki zblendować ma gładka masę. Połączyć masę z białkami, mieszając bardzo delikatnie. Masę wylać do wyłożonej papierem tortownicy (uwaga masa jest mocno płynna). Piec 1h w temperaturze 180'C.
Po upieczeniu sernik jest bardzo mocno wilgotny, dlatego najlepiej jest zostawić go na noc bez przykrycia, tak by wilgoć odparowała.
Ciasto dobrze komponuje się ze startą gorzką czekoladą i wcześniej sparzoną, startą skórką cytryny.

 Bon apetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz