Sałatka z pieczonej dyni z serem feta i słodko-słonymi migdałami
SKŁADNIKI:
* 1 mała dynia (ja lubię piżmowa)
* opakowanie sera feta
* garść migdałów
* roszponka lub inna sałata według uznania
* 1/2 szklanki oliwy z oliwek
* sok z położy cytryny
* 2 łyżki miodu
* sol
* pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Dynie kroimy na pół, oczyszczamy z nasion i obieramy ze skóry. Kroimy w 2cm kostkę. Skrapiamy oliwa z oliwek, sola i pieprzem. Pieczemy ok. 20min w temp.180'C.
Wyciągamy z piekarnika by lekko ostygła.
Ser feta kroimy w kostkę podobnej wielkości do dyni.
Migdały obtaczamy w miodzie i solimy, najlepiej gruboziarnista sola. Pieczemy do momentu aż lekko zbrązowieją. Uwaga, miód łatwo się przypala, więc warto co chwilę sprawdzać migdały.
Sos: 1/3 szklanki oliwy mieszamy z sokiem z cytryny (proporcje: 2 części oliwy, 1 czesc cytryny, nie wiecej niz pol na pol) i łyżeczka miodu. Doprawiamy sola i pieprzem.
Składniki układamy na dużym talerzu i skrapiamy sosem
Bon apetit!
Dziękuję za przepis na sałatkę. Dziś zrobię :)
OdpowiedzUsuń