czwartek, 7 lipca 2011

ciasto z ciastek

Ten deser (ciasto) zaliczam do pierwszej trójki moich ulubionych! Nie wymaga pieczenia i szybko się go przyrządza...i właśnie dlatego lubię go jeszcze bardziej.


Przygotowanie ciasta z ciastek zaczęłam od pokruszenia 150-200g herbatników. Najbardziej nadają się do tego ciastka zbożowe (Dagestive) albo herbatniki pełnoziarniste. Ciastka wsypałam do dużego worka strunowego (można użyć jednorazówki) i za pomocą wałka kuchennego rozkruszyłam je dokładnie. Okruchy ciastek przesypałam do miski i wtarłam w nie ręką 75g miękkiego masła. Powstałą masę wyłożyłam do naczynia, formując coś w rodzaju spodu ciasta z wyższymi brzegami. Spód należy teraz schłodzić (ok.15min w zamrażalniku lub 30min w lodówce).


Opakowanie zmielonego serka twarogowego (takiego jak używa się do serników, ja użyłam serka Mlekoma) wymieszałam z opakowaniem cukru waniliowego i wyłożyłam nim spód ciasta.
Wierzch ciasta pokryłam musem truskawkowo-malinowym. Do miski włożyłam garść malin i dwie garści pokrojonych na ćwiartki truskawek. Owoce lekko podgrzałam w mikrofalówce, a następnie rozgniotłam je widelcem. Jeśli owoce są zbyt kwaśne można je odrobinę posłodzić.




Bon appétit!  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz